FORÅRS OUTLET - GØR EN GOD HANDEL

Guide: Kom godt i gang med smart belysning i hjemmet

Der hersker ingen tvivl om, at smart belysning hører til et af de mest tilgængelige smart home-features på markedet, og populariteten er kun stigende. Smart belysning, eller smart lys, er ikke kun med til at skabe en fantastisk atmosfære i dit hjem, det kan også ændre helt på stemningen, som du får i et rum eller miljø. Og dette kan ændres med blot ét enkelt klik på din smartphone eller via stemmestyring.


Smart belysning er nemt, smart og alsidigt

Smart belysning er en super alsidig måde at styre din belysning i hjemmet på. Du er nemlig i stand til at kunne styre dit smart lys fra appen - selvom du ikke er hjemme. Du kan desuden dæmpe dit lys fra sofaen, helt uden at foretage store installationer eller ringe til din elektriker. Derudover kan du med nogle typer smart pærer også nemt justere farvetemperaturen, og skifte imellem et hav af forskellige farver. Du kan f.eks. vælge en varm farvenuance som hyggebelysning i stuen og et kraftigere, koldt lys, hvis du skal sidde og koncentrere dig om f.eks. arbejde.

Du tænker måske nu, at smart belysning er alt for fancy til dit behov derhjemme. Men du må aldrig undervurdere betydningen af den indflydelse, som den rette tilpasning af lys har på de forskellige ting, du laver i løbet af en hel dag.

Dernæst har smart belysning ikke mindst en energibesparende effekt! Det er nemlig langt mere energibesparende at anvende smart lys sammenlignet med de klassiske, traditionelle pærer. Det kan godt ske, at du føler, at belysningen ikke har den store effekt på din elregning, men hvis ikke man konstant har en glødepære unødvendigt til at stå tændt, så er der faktisk lidt at spare med smart belysning.


Inviter smart belysning ind i dit hjem

Det første vigtige skridt mod at få smart belysning integreret i dit hjem er at du får en fornemmelse af, hvilke produkter der findes på markedet. Én af de store og mest kendte spillere når det kommer til smart belysning er Philips Hue, og dette er med rigtig god grund.

Det anerkendte Philips Hue system forhandler nemlig både helt enkle pærer, lamper, udendørsbelysning, bevægelsessensorer og meget mere og må betegnes som det største brand indenfor smart belysning. Dog findes der også andre spillere indenfor smart belysning end blot Philips Hue. Brands som LIFX, LEDVANCE, Twinkly og WiZ udbyder også smart belysningssystemer, hvor du kan vælge mellem et bredt udvalg af lysformater, størrelser og former.


Valg af smart belysningssystem

Nu ved du, at der findes forskellige mærker, som tilbyder smart belysning, og det kan måske få dig til at gruble over, hvilket du så skal vælge?

Der er naturligvis en vis ensartethed mellem de forskellige smart belysningssystemer, hvilket kommer sig af at de alle anvender hhv. WiFi-, bluetooth- eller zigbee-teknologien. .

Smart lyskilder kræver ingen form for gateway (Bridge) eller hub medmindre de er underlagt zigbee-teknologien som f.eks. Philips Hue er. En bridge eller hub er en enhed, som forbinder de smarte lyskilder med din internet router. Lad dig dog ikke skræmme af dette, da de er nemme at sætte op. Enkelte brands behøver ikke en bridge eller hub, som f.eks. Wiz, da dette belysningssystem udelukkende kører over WiFi. Til gengæld kan WiZ heller ikke tilbyde de samme ekstra funktioner, som hører med, når der tilkobles en bridge.

En bridge eller hub giver nemlig adgang til en lang række ekstra funktioner som f.eks. opsætning af rutiner, styring uden for hjemmet og meget mere. Derfor skal du vurdere, hvad der skaber mest værdi for dig og dine personlige behov og præferencer, når du skal i gang med smart belysning.


Sådan betjener du smart belysning

Det er faktisk ikke så svært: Køb lyskilder fra det belysningssystem du gerne vil have i dit hjem. Når du modtager lyskilderne skal du blot sætte dit smart lys i en lampe, ligesom du ville sætte en almindelig pære i, da smart pærerne også blot skal skrues i på helt traditionel vis. Herefter er næste skridt at downloade den pågældende producents app til enten din smartphone, tablet eller iPad. Når du har oprettet en profil og er logget ind, kan du komme igang med at gruppere dine forskellige lyskilder rum for rum. På denne måde kan du skabe helt unikke opsætninger for dit køkken, din stue, din entre osv. Og det betyder altså ikke, at du ikke kan justere på enkelte lyskilder - det kan du sagtens. Grupperingen har blot til formål at gøre det nemmere for dig at styre alle dine lyskilder systematisk, og på denne måde skabe en særskilt atmosfære rundt omkring i de enkelte rum.

Vi vil desuden påpege, at nogle producenter også tilbyder fysiske kontakter og fjernbetjeninger , samt bevægelsessensorer, som du også kan bruge til at styre din smarte belysning med. Uanset hvad du vælger evt. at supplere med, så kan du altid styre det fra producentens app.

Derudover er mange smarte belysningssystemer kompatible med diverse stemmestyringssystemer, som du også kan vælge at supplere med i forhold til betjening af dine smarte lyskilder. Dette vil vi belyse lidt nærmere i næste afsnit


Styr smart lyskilderne med stemmen

For de fleste er en investering i smarte pærer første skridt mod et hav af smart home produkter. Interessen for AI-systemer er stigende, og de fleste smart belysningssystemer er kompatible med Smart Home apps, som Google Assistant og Amazon Alexa. Se vores guide til valg af smart home system her.

Via de forskellige stemmeassistenter kan du nemlig også styre din smart belysning. Inden du køber et smart belysningssystem er det meget relevant, at du tjekker efter, om det ønskede belysningssystem er kompatibelt med det du har derhjemme, f.eks. Google eller Apple. Både Philips Hue, WiZ og LEDVANCE er f.eks. kompatible med Google Assistant, og du kan derfor tænde, slukke og dæmpe smart belysningen med simpel stemmestyring.


Sådan kommer du i gang med dit smart belysning

Det geniale ved smart belysning er, at der er fantastiske individuelle tilpasningsmuligheder. Det kan dog være svært at tage stilling til, hvor du så skal begynde henne og hvad du helt eksakt kan anvende det til - og det forstår vi godt!

Vi vil derfor komme med et par enkle steps til, hvordan du får mest muligt ud af din smart belysning:

  • Vurder hvordan du kan få gavn af det i din dagligdag - I stedet for at vælte ud af sengen om morgenen, kan du f.eks. indstille belysningen til langsomt at tænde på et særligt tidspunkt hver morgen, så du bliver vækket på en blid og behagelig facon.
  • Du kan f.eks.vælge at få lysene til at ændre farvetemperatur alt efter, om det er solnedgang eller solopgang, eller du kan installere nogle bestemte lyskilder til at tænde eller slukke fast på bestemte tidspunkter.
  • Tænd lyset derhjemme om aftenen, når du ikke er hjemme, så det ligner, at der er nogen hjemme. Dette kan forebygge indbrud.
  • Philips Hue har desuden en funktion, hvor man kan vælge at synkronisere farvet lys med f.eks. TV eller musik, hvilket kan være med til at skabe en fantastisk stemning og atmosfære når man ser film eller hører sin yndlingsmusik. Der findes altså et hav af fede muligheder for at komme godt fra start med smart belysning.

    Der er generelt en stor chance for, at du ikke forlader din bolig uden f.eks. din smartphone. Hvis du tilslutter belysningen til GPS’en på din smartphone kan du bestemme lyset f.eks. at tænde, så snart du ruller ind i indkørslen. Mega smart! Hvis ikke du har en GPS-forbindelse og planlægning tilgængelig inde i appen på dit smarte belysningssystem, kan vi anbefale dig at benytte IFTTT, som er en gratis web-baseret service.

    IFTTT står for “If This Then That” - altså når ét sker, skal noget andet også ske. IFTTT har et kæmpe bibliotek af diverse smart home integrationer, som er kompatible med bl.a. Philips Hue, Google Assistant, Alexa osv. Dette giver dig et væld af muligheder for forskellige integrationer, hvor du f.eks. kan gå ind og forbinde dit smarte belysningssystem med enten bevægelsessensorer, overvågningskameraer og meget mere.

    Så er der vist kun én ting tilbage og sige: God fornøjelse med at komme i gang med et smart belysning!